نذر و خرج دادن برای مراسم عزاداری، به خصوص در ماه محرم، سال هاست در فرهنگ و رسوم ما جا افتاده و حتی نسل به نسل در اعضای خانواده ها چرخیده. چه بسیار نذرها و مراسم ها که فرزندان از والدین خود گرفته اند و ادا کردند و چه بسیار خرج ها که برای عزاداری در غم حضرت اباعبدالله(علیه السلام) داده شده. هرچند حدیث قدسی است که:” اگر کسی برای حسین(علیه السلام) دست در جیب کند و یک درهم خرج کند، هنوز نمرده است که من هفتاد برابر به او برمیگردانم. کسی بر من منت نگذارد که اینقدر برای حسین خرج کردهام.”
در طی این سالها اما بیشترین نذرها و خرجها اختصاص به غذاها و خرج های متفاوت هیئات مذهبی داشته. چند سالی است که نذری تحت عنوان نذر فرهنگی به آرامی در بین جامعه مان جاری شده که روی دیگری از سکۀ نذر، و همین طور خرج دادن برای عزای حسینی(ع) را نشان می دهد.
افراد با نذرفرهنگی، غالباً به فرهنگ سازی، ارتقای سطح فکری و معرفتی و شناختی عموم کمک می کنند و زمان، هزینه، مهارت، توانایی ها یا دارایی شان را در راه اعتلای بینش عموم مردم یا عزاداران خرج می کنند.
نذر فرهنگی چیز جدایی از نذرهای معمول نیست و مغایرت و حکمی جداگانه ندارد؛ همان نذری است که پیش از این بوده، منتها به دلیل محل خاص خرج آن و هدف و نشانه گیری متفاوتی که دارد اینطور نام گرفته تا در کنار انواع نذرهای دیگر و در تکمیل آنها، بتواند جای خود را در رشد فکری، روحی، معنوی و فرهنگی مردم باز کند.
میدانیم که علارغم فرهنگ دوست بودن ایرانیان، کارهای فرهنگی و هنری همواره با مسائل و مشکلات اقتصادی و غیره دست و پنجه نرم می کنند. وجود و گسترش این دسته از نذرها و خرجها برای بهبود کیفیت و ماندگاری این آثار که با رویکردی مذهبی و آیینی تولید میشوند، حائز اهمیت است و میتواند برگ جدیدی را در دفتر فرهنگ این مرز و بوم باز کند.
گروه هنری خزان ارغوان، از اولین سال شکل گیری اش بدون وابستگی تام به سازمان ها و نهادها، از طریق همین نذر فرهنگی به حیات خود ادامه داده و نمایش های خود را برای عموم مخاطبان اجرا کرده. نمایش هایی که با دغدغه بازنمایی گوشه ای از زندگی ائمه اطهار(علیهم السلام) ساخته و پرداخته شده اند. این گروه که هر ساله برای ایام شهادت حضرت فاطمۀ زهرا(سلام الله علیها) نمایشی را روی صحنه می برد، امسال اولین کار خود را برای امام حسین(علیه السلام)، با نام گوشۀ خاموش فراموش شده اجرا خواهد کرد.
امسال نیز باب همراهی با این گروه هنری باز است و علاقه مندان و خیرین عزیز می توانند هم از طریق بخش نذرفرهنگی سایت خزان ارغوان و هم از طریق شماره کارت اعلام شده از سایت رسمی این گروه، در برپایی این روضه که با زبان هنر و نمایش برای عموم بازنمایی می شود سهیم و شریک شوند و عرض ارادتی متفاوت به ساحت مقدس حضرت اباعبدالله الحسین (ع) داشته باشند.